Estonya’nın e-Residency (e-Oturum) programı, Estonya dijital toplumunu tanıtmak ve Türkiye’den girişimcileri yeni fırsatlar sunmak üzere Türkiye’ye geliyor.
İsteyenlerin dünyanın herhangi bir yerinden global bir AB şirketi yönetebilmesine olanak sağlayan e-Residency programını başlatan ilk ülke olan Estonya, girişimcilere AB’nin iş ortamına erişim imkânı sunuyor.
Estonya Cumhuriyeti, Avrupa Birliği (AB) çapında iş yapmak isteyen girişimcilere, Türkiye’den ayrılmadan bir Avrupa şirketi kurmak için en elverişli çözümü sunuyor. Estonya’nın dünyada ilk kez uygulamaya geçirdiği e-Residency (e-Oturum) programı ile girişimciler, Türkiye’den çalışırken global bir AB şirketi kurabilmelerini sağlayan resmi dijital kimlik elde etme hakkını kazanıyor. Yeni dijital dalgayı yakalayan global girişimciler, işlerini formalitesiz, kolay ve teknoloji odaklı bir ortamda kurma şansı elde ediyor.
e-Residency programı kapsamında kurulan şirketler, “adresten bağımsız güvenilir AB şirketi” statüsüne sahip olduğu için, dünyanın herhangi bir yerinden düşük maliyetle ve fazla formalite gerektirmeden yönetilebiliyor. Bu şirketler, gelişmiş ve güvenli bir dijital altyapıdan yararlanırken global ölçekte büyümelerine yardımcı olacak kaynaklara da sahip oluyor. Türkiye’deki girişimcilerin işlerini AB pazarının tümüne yayabilmesine imkân sağlayan e-Residency programı, Türkiye’den startup’ların Avrupa iş ortamına entegrasyonunda önemli bir adım olma özelliğine sahip.
Türkiye, 2019’da en hızlı büyüyen pazar
2200’ü aşkın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının e-Residency aldığı Estonya, Türkiye ile ekonomik ilişkilerinin gelişmesi sonucunda bu rakamın gelecek yıllarda daha da büyümesini hedefliyor.
Estonya, e-Residency programını başlattığı Aralık 2014 tarihinden bu yana 162 ülkede yer aldı. Şimdiye kadar tüm dünyadan 62 binin üzerinde kişi Estonya’dan e-oturum alırken, 10 bin 100’ün üzerinde şirket e-oturum aracılığı ile kuruldu. Şimdiye kadar Türkiye’den e oturum (e-Residency) yoluyla kurulan şirketlerin sayısı 550’yi aştı. Türkiye e-oturum nüfusu olarak 12. Sırada iken kurulan şirket olarak ise 4. Sırada yer alıyor. Ayrıca Türkiye, 2019 yılının en hızlı büyüyen pazarı olarak da ayrıca dikkat çekiyor. Türkiye’deki girişimleri özellikle pazarlama, tasarım, danışmanlık ve bilişim alanında faaliyet gösteriyor. Rimuut, Reachpeople, Oktopeople, walks in Europe, Estonya’da e-oturum ile şirket kurmuş başarılı Türk start-up örnekleri. Program, e-Residency ile kurulan bir AB şirketinin, sadece Avrupa’da faaliyet göstermesini kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda dünya çapında iş yaparken AB’nin hukuki çerçevesinden de yararlanmasına olanak sağlıyor. Bu özellikleriyle e-Residency programı, bağımsız olarak kendi işlerini yapmak isteyen genç Türkiyeli girişimcilere çok uygun bir çözüm sunuyor.
Estonya Cumhuriyeti e-Oturum Programının Halkla İlişkiler Yöneticisi Katrin Vaga, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Avrupa ile Asya arasında hep bir köprü olmuş Türkiye’yi her ziyaret ettiğimizde, ortak noktalarımızın çokluğunu gördükçe şaşırıyoruz. Türkiye’nin startup ortamı ise dünyanın en etkili topluluklarından biri. Türkiye’deki girişimcilerin de bizim gibi Avrupa iş dünyasına ve dijital ortak pazara erişebilmesi gerektiğini düşünüyor, e-Residency programıyla bunu gerçekleştirecek işbirlikleri kurmaktan mutluluk duyuyoruz.”
Estonya’da e-Residency’e sahip olarak:
- İnternet üzerinde bir Estonya şirketi kurabilirsiniz.
- Belgeleri ve sözleşmeleri dijital olarak imzalayabilirsiniz.
- İmzalı belgelerin gerçekliğini doğrulatabilirsiniz.
- Belgeleri şifreleyerek güvenli bir biçimde iletebilirsiniz.
- Şirketinizi dünyanın herhangi bir yerinden yönetebilirsiniz.
- Elektronik bankacılık ve uzaktan para transferi yapabilirsiniz.
- Çevrimiçi ödeme hizmeti sağlayıcılarına ulaşabilirsiniz.
- Ticari hizmet sağlayıcıları, global girişimciler gibi unsurlardan oluşan bir iletişim ağının
- içinde yer alarak şirketinizi büyütmek için gereken kaynaklara erişebilirsiniz.