Almanya merkezli otonom uçan taksi girişimi Volocopter, B Schenker, Mitsui Sumitomo Insurance Group, TransLink Capital, Lukasz Gadowski ve Btov’un yer aldığı C Serisi yatırım turunda 40 milyon dolar yatırım aldı.
2011 yılında kurulan Volocopter, kentsel ortamlar için yeni tip elektrikli ticari ulaşım aracı üretecek girişimlerden biri. Üretecek dememizin nedeni ise Volocopter’ın aracını henüz ticari olarak üretmeye başlamamış olması. Şirket uçakları geliştirip ticari lansmanını yapabilmek için bu yatırımlara ihtiyaç duyuyor. Volocopter’in uçağı, bir helikopter gibi dikey olarak inebiliyor, yani uçağın kullanımı için pist gibi alanlara ihtiyaç duyulmuyor. Volocopter, bunun yerine “iniş pedi” kullanıyor.
Yılların hayali diyebileceğimiz “uçan araç” kavramını gerçeğe dönüştüren Volocopter’ın amacı iki kişiye kadar insan taşıyabilen, elektrikle çalışan, otonom hava taksiler üretmek. Volocopter hizmet vermeye başladığında her uçağının fiyatının ortalama olarak bir helikopter değerinde olması bekleniyor. Ancak gelecekte bu fiyatların düşeceği öngörülüyor. Şu anda “uçan taksi” pazarında ciddi anlamda bir faaliyet söz konusu olmasa da genel olarak baktığımızda bunun kalabalık bir alan olduğunu söyleyebiliriz.
Ayrıca Volocopter’in rakibi Lilium’un da bugüne kadar 100 milyon dolardan fazla yatırım aldığını ve 2025 yılına kadar faaliyetlerine başlayacağını söyleyebiliriz.
Volocopter’in ticari olarak hizmete başlamak için bir tarih vermediğini hatırlatalım. Ancak şirketten gelen bilgilere göre yeni yatırımla birlikte Volocopter’ın halka arzı da gündeme geldi. Halka arzın gündeme gelmesiyle birlikte şirket yönetim kuruluna Daimler CEO’su Dieter ZetscheveCAS Software kurucusu Martin Hubschneide’yi ekledi. Şirket bu hamlesiyle global pazarda adını daha fazla duyurmayı hedefliyor.