GoDaddy Global Girişimcilik Anketi’nin sonuçlarına göre Türkiye’deki Y kuşağı, sağladığı “esneklik” için başka bir şirkette çalışmak yerine kendi işinin patronu olmayı tercih ediyor. Bu esnekliği sağlayan unsurların başında ise teknoloji geliyor.
GoDaddy Global Girişimcilik Anketi’nin sonuçlarına göre Türkiye’deki küçük işletme sahipleri ve girişimcilerin (tüm yaş grupları) yüzde 25’i kendi işinin patronu olmanın en iyi yanının sağladığı “esneklik” olduğunu belirtti. Kendi işinin patronu olmanın en iyi yanının getirdiği “işletme sahibi” statüsü olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 26 idi. Farklı yaş gruplarının yanıtlarına bakıldığında, Y kuşağının esnekliğe en çok önem veren grup olduğu görülüyor.
Teknoloji, Y kuşağının “esnek” olmasına yardımcı oluyor
Anketin sonuçlarına göre Türkiye’deki Y kuşağının yüzde 38’i teknolojik araçların kendilerine daha iyi pazarlama yapma, görünür ve bulunabilir olma, yeni müşterilere erişme konularında yardımcı olduğunu belirtiyor. Y kuşağı katılımcıların yüzde 25’i de teknolojik araçların işlerini daha verimli ve uygun maliyetli bir şekilde yönetmelerini sağladığını dile getiriyor.
Teknolojiyi verimli bir şekilde kullanmak, Türkiye’deki Y kuşağına diğer yaş gruplarına oranla daha fazla global müşteri de getiriyor. Tüm yaş gruplarından katılımcıların yüzde 4’ü müşterilerinin çoğunluğunun global olduğunu belirtirken, bu oran Y kuşağı için yüzde 8 seviyesinde.
Teknoloji kullanımında en popüler yöntem “Kendin Yap”
Katılımcıların yüzde 71’i, halihazırda bir web sitesine sahip olduklarını veya yakın zamanda bir site kurmayı planladıklarını belirtiyor. Web sitesi yönetimi, müşterilerle iletişim kurma ve operasyon yönetimi gibi faaliyetlerle alakalı teknolojilerin yönetimi söz konusu olduğunda ise katılımcıların yüzde 39’u “kendin yap” yöntemine başvurduklarını söylüyor. Yüzde 21’i ise bir web geliştirici veya tasarımcı ile birlikte çalışıyor.
GoDaddy Global Girişimcilik Anketi Nisan ve Mayıs 2019’da, Savanta araştırma şirketi tarafından yapıldı. Ankete Avustralya, Kanada, Almanya, Hong Kong, Hindistan, Meksika, Güney Afrika, Türkiye, İngiltere ve ABD’den 4.505 adet küçük işletme sahibi katıldı. Ankete Türkiye’den ise 25 veya daha az çalışana sahip, 500 adet küçük işletme sahibi katılım sağladı.