Amerikan Büyükelçiliği ve Zorlu Holding desteğiyle, Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Mef Üniversitesi ortaklığında, eğitim teknolojileri alanında farkındalık yaratmak ve eğitim alanındaki problemlere inovatif çözümler üretmek amacıyla hayata geçirilen NEXT 2020 projesinin ilk tanıtımı Prof. Dr. Erhan Erkut‘un katılımıyla gerçekleşti.
Türkiye’de ilk defa eğitim teknolojileri ile girişimciliği buluşturan program olma özelliğini taşıyan NEXT 2020, eğitim teknolojileri alanında farkındalık yaratmak ve eğitim alanındaki problemlere inovatif çözümler üretmek amacıyla hayata geçirildi.
NEXT 2020 programı kapsamında iki ay boyunca seçilen takımlar ya da kişiler “Girişimciye Dönüş” ile fikirlerini iş modellerine dönüştürüp hayata geçirmek üzere çeşitli eğitimler alacaklar. Program boyunca ve sonrasında ekipler, mentorlar eşliğinde fikirlerinin iş modeli ve tekniği üzerinde çalışacaklar. Mentorluk seansları Demo Day’e kadar belirli aralıklarla devam edecek. Kişiler ya da takımlar iki ay sürecek online girişimcilik eğitimlerinden sonra İstanbul’da üç gün sürecek bootcamp’e katılmaya hak kazanacak ve burada daha önce online girişimcilik eğitimlerinde oluşturdukları iş fikirlerini mentorler eşliğinde bir sonraki seviyeye taşıma imkanı elde edecekler. Bootcamp’e katılmaya hak kazanan 15 takımdan ön jüri elemesiyle Demo Day’e katılmak için sekiz takım seçilecek. Final jüri aşamasına geçmeye hak kazanan sekiz takım demo ve sunumlarını gerçekleştirecekler. Jüri değerlendirmesiyle seçilecek olan maksimum üç takım ücretsiz inkübasyon merkezi almaya hak kazanacak ve mentorluk almaya devam edecek. Projelerini daha da geliştirmek üzere Girişimcilik Vakfı, takımlara destek olmaya devam edecek. Kazanan birinci takıma 15.000 TL para ödülü ve ilk üç takıma ücretsiz inkübasyon ve süreçleri boyunca mentorluk desteği sağlanacak.
NEXT 2020 programına kimler katılabiliyor?
Programa, eğitim teknolojileriyle ilgili fikri olan ve bu fikrini iş fikrine dönüştürmek isteyen üniversite öğrencileri katılabiliyor. Programa ister bireysel ister maksimum üç kişi olmak üzere ekip olarak başvurulabiliyor. Türkiye’nin her yerinden başvuru yapılabilen programa, İstanbul dışından başvuracak kişiler için konaklama ve ulaşım masrafları program tarafından karşılanıyor.
Proje hakkında konuşan GİRVAK Genel Müdür Mehru Aygül şu açıklamaları yaptı: “NEXT 2020 ile İleri Teknolojiler, Özel İhtiyaçlar Eğitimi, Yaşam Boyu Öğrenme ve ESTEAM ana başlıkları altındaki sorunlara çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Bu konu başlıklarından birinde bir fikriniz varsa bizimle bu fikrinizi iş fikrine dönüştürebilir, hayalinizi daha da ileriye taşıyabilirsiniz.”
“Hedefimiz, eğitimde tekno-girişimciliği desteklemek”
Prof. Dr. Erhan Erkut ise konuşmasında şunları söyledi: “Tüm dünyada eğitim hızla evriliyor. Tetikleyici güçler: bilgi patlaması, maliyetler, eşitsizlikler, Z kuşağı, teknoloji, ve girişimciler. Gelecekte eğitimde daha az kürsüden anlatma, daha çok teknoloji yardımıyla kendi kendine veya küçük gruplarla öğrenme olacak. Eğitim kurumlarında atalet çok yüksek olduğundan, değişimi ancak girişimciler gerçekleştirebilir. Şu anda dünyada girişimcilerin hedeflediği temel sektörler arasında eğitim de var. Dünyanın en büyük eğitim sistemlerinden birisi olan Türkiye’de bu programla eğitimde tekno-girişimciliği desteklemeyi hedefliyoruz.
“En büyük gücümüz; inovasyon, teknoloji, tasarım ve girişimcilik”
Zorlu Grubu’nun gücünü inovasyon, teknoloji, tasarım ve girişimcilikten aldığını dile getiren Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu “Girişimciliğe ve inovasyona verdiğimiz önem sayesinde şirketlerimiz Türkiye’den dünyanın 155 ülkesine teknolojik ürünler ihraç ediyor. Vestel Ventures ile start-uplara yatırım yapıyor, kurum içi girişimcilik programımızla 30 bin kişilik Zorlu Grubu içerinde inovasyonu her zaman canlı tutuyoruz. Girişimci ruhumuzu toplumsal sorumluluk anlayışıyla yeniden yorumlayarak kuruculularından biri olduğumuz sosyal inovasyon platformu imece ile sosyal girişimciliği destekliyoruz. Buradan hareketle eğitim teknolojileri alanında farkındalık yaratmak ve eğitim alanındaki problemlere inovatif çözümler üretmek amacıyla hayata geçirilen NEXT 2020 projesini desteklemekten memnuniyet duyuyoruz ” dedi.