Türkiye ihracatının 14 yıldır üst üste şampiyon sektörü olan otomotiv endüstrisinin küresel çapta gelişmesine en güçlü katkıyı yapan “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması” için geri sayım başladı.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından T.C. Ticaret Bakanlığı himayesinde ve TİM Koordinatörlüğünde, 2012 yılından bu yana düzenlenen “Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması”, Türkiye’nin dünya otomotiv ve mobility endüstrisinde sadece bir üretim değil, aynı zamanda Ar-Ge, yenilik ve tasarım merkezi olmasını hedefliyor.

Bu amaçla yenilikçi fikir ve tasarımları ortaya çıkaran, üniversite-sanayici iş birliğini sağlayarak yeni yeteneklere fırsat kapılarını aralayan Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması, bu yıl 7-8 Mayıs 2020 tarihlerinde Bursa Uludağ Üniversitesi’nde düzenlenecek.

Sektörün en büyük Ar-Ge, inovasyon ve start-up etkinliği olan yarışma için başvurular 14 Şubat 2020 tarihinde başladı. Başvuru sayısının her geçen yıl katlandığı yarışma, ekonomik ve çevreci yeni iş modelleri ile hızla değişen dünya otomotiv endüstrisinde, Türkiye’nin zirvede yer alması için kıyasıya rekabete sahne olacak. Türkiye otomotiv endüstrisi ihracatının yüksek katma değer odaklı büyümesinde pay sahibi olmak isteyen proje sahipleri, 31 Mart 2020 tarihine kadar başvuruda bulunabilecek.

OİB’nin düzenlediği Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’na bugüne dek başvuran proje sayısı 4 bin 25 olurken, bu projelerden 102 tanesi dereceye girmeye hak kazandı. Dereceye giren projelere verilen toplam ödül 555 bin USD oldu. Dereceye giren ve OİB tarafından takibi yapılan bu start-up’lar 6 milyon USD’yi aşan tutarda yatırım alırken, şirketlerin değerlemesi 47 milyon USD’ye ve ciroları da 8 milyon 600 bin USD’ye ulaştı.

Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması’nda dereceye girenleri, hayallerini gerçeğe dönüştürme yolunda önemli ayrıcalıklar da bekliyor. Dereceye giren proje sahipleri, öncelikle OİB’in İTÜ ARI Teknokent ile yaptığı iş birliği sonucu İTÜ Çekirdek programından faydalanmaya hak kazanıyor.

Ayrıca 2012-2016 yılları arasında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren toplam 10 kişi; OİB’in ön finansmanı ve Ticaret Bakanlığı’nın yurtdışı tasarım bursu ile Instituto Europeo di Design (Floransa/İtalya), Domus Academy (Milano/İtalya), Politecnico di Milano (Milano/İtalya), IED Istituto Europeo di Design S.p.a (Torino/İtalya) Swinburne University of Technology (Sydney/Avustralya) okullarında eğitim fırsatı yakaladı. 2018 yılında düzenlenen yarışmanın kazananlarından bir kişi de ABD Rhode Island’da yer alan Rhode Island School of Design (RISD)’da OİB desteği ve Ticaret Bakanlığı’nın Tasarım Bursu ile 2 yıl eğitim görmeye hak kazandı. Yarışma kapsamında bugüne dek 11 kişi yurt dışına eğitime gönderildi.

Bu yıl bin 500’ü aşkın katılımcı bekleniyor

Bugüne kadar Otomotiv Geleceği Tasarım Yarışması’nı girişimci, öğrenci, akademisyen, sanayici, melek yatırımcı ve otomotiv teknolojisi meraklıları olmak üzere yaklaşık 12 bin kişi izledi. On binlerce katılımcı, iki gün süren yarışmada düzenlenen etkinliklerde birbirinden değerli konuşmacı ve panelistleri dinleyerek geleceğin otomotiv teknolojileri ve mobility konusunda bilgi aldı. Yarışmaya bu yıl da bin 500’ü aşkın katılımcı bekleniyor.